De Millennial generatie is een generatie waarbij in belangrijke fases de dingen radicaal anders gaan dan bij voorgaande generaties: hoe ze zijn opgevoed door hun ouders, het schoolsysteem, de economische malaise op het moment dat ze de arbeidsmarkt opkwamen en hun eigen keuzes over vrije tijd en het gezin. In de komende decennia zullen zij een bepalende factor zijn voor de ontwikkeling van onze economie.

 

In dit stuk zetten we in tien punten de economische waarde van Millennials op een rijtje:

 

 1. Millennials vormen de grootste generatie op dit moment.

  Het grootste cohort is nu 26 jaar oud (Bron: CBS);

 2. Millennials zijn gevormd door de technologie.

  Ze maken niet alleen als gebruikers gebruik van technologie, maar dezelfde technologie stelt hen ook in staat om zelf te creëren en te produceren. Het is niet voor niets dat de helft van de Millennials aangeeft voor zichzelf te willen beginnen. Opvallend is dat ze die wens al hebben in hun twintiger jaren en niet als ze ver in de 40 zijn, zoals bij andere generaties;

 3. Millennials hechten grote waarde aan de gemeenschap, familie en creativiteit van hun werk.

  Anders dan voorgaande generaties hebben Millennials een hechte band met hun ouders en willen ze ook het liefst bij hen in de buurt blijven wonen. Naast de mogelijkheid om als medewerkers je kinderen mee naar het werk te nemen voor een open dag of iets dergelijks, betrekken steeds meer werkgevers ook de ouders van hun medewerkers bij dergelijke gelegenheden.

 4. Millennials hebben meer dan voorgaande generaties in zichzelf geïnvesteerd.

  Millennials blijven zo lang mogelijk studeren en er studeren ook meer mensen van hun generatie.

 5. Millennials studeren vaker sociale wetenschappen en toegepaste wetenschappen.

  Steeds minder studenten kiezen voor een opleiding die leidt tot werken in de zorg of in het onderwijs.

 6. Millennials steken zich in hoge schulden om hun studie te kunnen bekostigen.

 7. Millennials focussen liever helemaal op hun studie dan dat ze er nog een bijbaan op nahouden.

  Dit gold ook al voor hun middelbareschooltijd. Vergeleken met leeftijdgenoten in de jaren zeventig, werken ze de helft minder naast school en studie.

 8. Millennials komen op een zeer moeizaam punt op de arbeidsmarkt en zullen daar nog jaren de gevolgen van voelen.

  Veel Millenials betreden de arbeidsmarkt in banen die niet op het niveau zijn van hun opleiding met navenant inkomen. Ze zullen gedurende de eerste 15 jaar van hun loopbaan 2,5 tot 9 procent per jaar minder verdienen dan leeftijdgenoten die in gunstiger economische tijden de arbeidsmarkt betraden. Velen van hen zijn ook een behoorlijke tijd werkloos, wel tot 12 maanden.

 9. Millennials blijven veel langer bij hun eerste werkgever dan de voorgaande generatie.

  Dit is in strijd met wat je vaker hoort over Millennials, dat ze zo snel hoppen van baan naar baan. Onderzoek wijst uit dat zij juist 3 tot 6 jaar bij hun eerste werkgever blijven.

 10. Vrouwen van deze generatie worden gelijkwaardiger behandeld dan vrouwen in voorgaande generaties.

  Er zijn meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen onder de Millennials. En het gat tussen wat mannen en vrouwen verdienen wordt dan ook rap kleiner. Er zijn ook steeds meer gezinnen waar de vrouw de kostwinner is, iets wat in voorgaande generaties nauwelijks voorkwam. Het inkomen van de vrouw is tegenwoordig essentieel voor het welzijn van een gezin, aangezien in 70 procent van de gezinnen beide ouders werken.

 

Bron: 15 economic facts about Millenials

The Council of Economic Advisers | 2014