Lisanne is via GreenGenius werkzaam bij Dura Vermeer als Adviseur Duurzaamheid. Ze werkt daar aan duurzaamheidsvraagstukken voor verschillende projecten, zowel bij landelijke als regionale projecten. Samen met haar collega’s werkt zij aan het verduurzamen van wegen en andere onderdelen van de infrastructuur.

 

Het grootste deel van de tijd draait Lisanne mee in verschillende tenders (aanbestedingen) om daar een antwoord te geven op de duurzaamheidsvraag van een opdrachtgever. Dit kan bijvoorbeeld een beschrijving zijn van kansrijke en duurzame oplossingen voor een bepaalde weg. Het kan ook een berekening op detailniveau zijn over de duurzaamheidsscore van materialen, materieel en transport.

“In een tender wordt er vaak een referentie van de opdrachtgever gegeven en een streefwaarde. Als je de maximale streefwaarde haalt met jouw maatregelen en berekening, dan pas haal je de maximale ‘fictieve korting’ voor duurzaamheid. Deze fictieve korting wordt van je inschrijfprijs afgetrokken, waardoor je hoger op de ranglijst van inschrijvers komt en het werk eerder toegewezen krijgt. In een tender is het dus belangrijk om een goede score op duurzaamheid te hebben.”

“Bij realisatie kan duurzaamheid ook een rol spelen. Voor een railinfra project heb ik bijvoorbeeld een standaard ontworpen, waarmee tijdens de realisatie de duurzaamheidsscore kan worden bijgehouden en aangepast op basis van veranderende transportafstanden en hoeveelheden.”

“Ook bij interne projecten denk ik mee, zoals bij het bepalen van de KPI’s (Key Performance Indicators) om de prestaties op het gebied van duurzaamheid te meten.”

 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn werkdag bestaat uit verschillende werkzaamheden: bijvoorbeeld overleggen met het tenderteam, berekeningen maken en advies geven over duurzame oplossingen. Zo is geen dag hetzelfde.”

“De afwisseling van werkzaamheden en projecten is een van de dingen die mij erg goed bevalt. Ook leer ik iedere dag weer iets nieuws, wat me veel energie geeft. Ik vind het erg leuk om met mijn creativiteit en kennis van duurzaamheid en techniek een invulling te geven aan een vraagstuk. In dit werk wil ik me graag nog verder ontwikkelen om nog beter te worden als duurzaamheidsadviseur.”

“Vanuit het Duurzaamheidsteam krijg ik veel vrijheid en vertrouwen om zelf de dingen op te pakken en te doen, maar ook krijg ik ruimte om vragen te stellen. Ik vind het fijn en belangrijk om zulke leuke collega’s te hebben, die ook naast het werk geïnteresseerd zijn in wat je bezighoudt.”

 

Waarom GreenGenius?

“Tijdens het afronden van mijn studie had ik al de wens om iets met duurzaamheid in de technische sector te doen, maar dat is een erg breed gebied. Met GreenGenius kun je uitzoeken wat er bij je past en wat je precies wilt doen; zo zit ik nu echt op een leuke plek die bij mij past.”

“Daarnaast heb ik nu al veel profijt van de coaching en het trainingsprogramma. Proactiviteit, reflectie en persoonlijk leiderschap zijn namelijk dingen die je altijd kan inzetten, ongeacht welk werk je doet. Daarom denk ik dat het goed is om dat soort vaardigheden aan het begin van je carrière te leren.”

 

Lees ook over het project van Finn @ Movares