Pim is sinds juli 2018 via GreenGenius werkzaam als Systems Design Engineer. Op zijn project werkt hij samen met zijn collega’s aan een innovatieve elektromotor voor de automotive industrie. Hij houdt zich o.a. bezig met het ontwerpen van systemen en het testen van nieuwe ideeën voor het prototype.

 

“Je zou zeggen dat op het vlak van elektrische aandrijflijnen zo’n beetje alles wel geprobeerd en ontwikkeld is, maar niets is minder waar! Mijn opdrachtgever heeft een elektrische aandrijflijn met een nieuw soort architectuur ontwikkeld, waardoor het mogelijk is om de elektromotor, de motorkoeling en de vermogenselektronica te integreren in één compacte vormfactor. Dat levert vervolgens een lichte, efficiënte en goed presterende elektromotor op, tegen lagere kosten dan conventionele elektrische aandrijflijnen.”

“Op dit moment zijn we nog bezig met de ontwikkeling van een 30 kW (40 pk) motor waarmee we mikken op voertuigen in de lichtere klasse, maar binnenkort verschuift de aandacht richting een 150 kW (200 pk) versie. Daarmee kun je pittig accelererende personenauto’s bouwen, het bewijs dat betaalbaar elektrisch rijden absoluut niet saai hoeft te zijn!”
 

Hoe ziet jouw werkdag er uit?

“Onder de functietitel ‘Systems Design Engineer’ houd ik me bezig met het ontwerpen en testen van systemen in onze aandrijflijn. Hierdoor kan het best zo zijn dat ik ’s ochtends wat nieuwe mechanische concepten uitwerk in CAD, na de lunch motorsoftware schrijf en tegen het einde van de dag motorspoelen sta te solderen.“

“Het allergaafste aan mijn werk vind ik de afwisseling en het snelle schakelen binnen het R&D proces. Het geeft mij een kick om de combinatie van creativiteit en kennis van techniek te gebruiken om verbanden te leggen tussen alle factoren, zodat ik uiteindelijk de best passende oplossing aan kan dragen. De drive om met een écht goed product te komen, wordt versterkt doordat we als team een wezenlijke uitdaging (betaalbaar elektrisch vervoer) aanpakken en daarmee een steentje bij kunnen dragen in de verduurzaming van onze toekomstige leefomgeving.”
 

Waarom GreenGenius?

“In de afgelopen jaren heb ik een hbo studie werktuigbouwkunde en een master in Industrial Design afgerond. Gaandeweg heb ik een duidelijk beeld gekregen van wat ik graag doe en waar ik goed in ben: ideeën genereren en concepten ontwerpen die real-world problemen oplossen, en het ontwerp vervolgens ook realiseren. Maar in welke professionele rol komen die vaardigheden en passie nou het beste tot hun recht?!”

“Het GreenGenius traject helpt mij die vraag te beantwoorden doordat het me de kans geeft te ervaren hoe verschillende professionele rollen bij mij passen en vice versa. Ook biedt GreenGenius ondersteuning in de vorm van coaching en training, waardoor het voor mij aanzienlijk gemakkelijker wordt om op deze ervaringen te reflecteren en mijn carrièreplan bij te sturen. Mijn doel is om op deze manier een vliegende start te maken in mijn carrière en daar nu én later profijt van te hebben!”

 

Lees ook over GreenGenius Sebastiaan:

GreenGenius Sebastiaan @ Bosch