Rens is vanuit GreenGenius werkzaam als Mechanical Design Engineer bij Bosch Rexroth B.V. in Boxtel. Dit bedrijf is een onderdeel van de divisie Industrial Technology van Robert Bosch GmbH. Het hoofdkantoor, waar Rens werkt, telt ruim 600 medewerkers. Zijn functie valt binnen de afdeling projecten, wat zich bezig houdt met allerlei producten die te maken hebben met motion en control. Dit is een erg specialistisch onderdeel en daardoor is er geen sprake van massaproductie. Dat is precies wat Rens zo leuk vindt aan zijn werk: “Ieder project is weer anders”.

 

“Het project waar ik het meeste van mijn tijd aan besteed, is de ontwikkeling van een aantal Advanced Driving Simulators. Deze is Bosch Rexroth samen met een andere organisatie aan het ontwikkelen voor twee autofabrikanten, waaronder Renault. De simulatoren zullen gebruikt worden voor de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s.”

“Deze simulatoren zijn geen kleine machines, ze zijn ongeveer 30 meter lang en breed en 10 meter hoog! Hierin kan een 360 graden projectie van een autorit komen. Ook kan de simulator alle acceleraties simuleren waardoor het zal lijken alsof je echt aan het rijden bent. Om dit mogelijk te maken heeft zo’n machine een behoorlijke performance nodig. Dit wil zeggen dat de machine, die ongeveer evenveel weegt als twee volgeladen vrachtwagens, net zo snel moet kunnen optrekken als een F1 auto.”

“Binnen dit project heb ik een aantal taken. Ik ben verantwoordelijk voor de lineaire geleiding van de machine. De lineare geleiding zorgt er voor dat de machine met een hoge snelheid en acceleratie kan bewegen. Hierbij is het erg belangrijk dat er geen trillingen en geluid ontstaan, waardoor dit een behoorlijke uitdaging is. Er zijn tenslotte geen bestaande oplossingen voor machines met deze specificaties.”

“Samen met een aantal leveranciers ben ik dit systeem aan het ontwikkelen. Om dit te doen, bereken ik ook alle krachten die op de onderste helft van het systeem komen te staan. Ondertussen worden deze berekeningen door het hele mechanische team gebruikt en wordt er vaak om data gevraagd. Hierdoor is dit ook een van mijn taken geworden.”

“Doordat er binnen dit project nieuwe ontwikkelingen worden gedaan waar nog geen ervaring mee is, wordt er ook een testopstelling ontworpen. Een van de delen die met deze testopstelling getest gaat worden, is de lineaire geleiding. Ik heb ook als taak gekregen om dit mee te coördineren. Hiervoor werk ik samen met een aantal constructeurs die hier de tekeningen voor maken. Verder vraagt het veel tijd om alle componenten te selecteren en mijn aandacht op de kritische punten te houden om de strakke planning te kunnen blijven volgen. Deze taken maken het een erg leuk en uitdagend project voor mij.”

“De opdracht bij Bosch is de eerste opdracht die ik via GreenGenius heb gekregen. Ik ben hier momenteel erg blij mee. De functie past goed bij me door het toffe project, de uitdaging en de afwisseling. Ook zijn de trainingen en cursussen van het GreenGenius programma erg interessant en leerzaam. Door middel van de trainingen en de persoonlijke coaching leer je kritisch naar jezelf te kijken, je sterke punten goed te benutten en pro-actief te zijn. Hierdoor kun je je snel ontwikkelen als young professional. Dit is een van de redenen dat ik voor het GreenGenius programma heb gekozen.”

 

Lees ook GreenGenius Marije haar werkplek bij DIFFER