Thijs is sinds januari 2018 werkzaam via GreenGenius bij Royal HaskoningDHV. Hij werkt daar, samen met andere programmeurs en een aantal verkeersdeskundigen, aan een nieuw verkeersregelsysteem genaamd FLOWTACK. Een uitdagende opdracht, waarin Thijs veel vrijheid krijgt.

 

De software van FLOWTACK bepaalt hoe de verkeerslichten op een kruispunt geregeld worden, op een dynamische manier. Het huidige verkeersregelsysteem is een relatief stug systeem: het regelt het verkeer in een bepaalde volgorde die altijd hetzelfde is. Het systeem waar Thijs aan werkt regelt het verkeer op basis van de hoeveelheid en waar deze vandaan komt.

“Een voorbeeldje: wanneer er in de ene richting één voertuig aan komt rijden en in de andere conflicterende richting (richting die niet tegelijkertijd op groen kan) tien voertuigen aankomen, dan wordt bij het oude systeem gekeken welke richting simpelweg aan de beurt was in de vaste volgorde. Ons systeem zal de conflicterende richting eerst groen licht geven zodat er niet tien voertuigen stil hoeven te komen staan.”

 

Sneller en milieuvriendelijker

Het systeem kijkt naar de meest snelle en efficiënte manier, met als resultaat dat de wachttijden bij een verkeerslicht gemiddeld lager zullen worden. Daarnaast vermindert het de milieuvervuiling doordat auto’s minder vaak optrekken. Er wordt ook rekening gehouden met vrachtwagens, die namelijk een langere tijd nodig hebben om op te trekken vanuit stilstand. Het is erg tijdrovend en milieubelastend om deze voor rood licht te zetten.

Thijs houdt zich binnen het project bezig met het bepalen van het aantal voertuigen wat staat te wachten voor een verkeerslicht en hoe lang het verkeerslicht op groen zou moeten staan om alle voertuigen er door te laten. Om de voertuigen te detecteren wordt gebruik gemaakt van sensoren in het asfalt en (bij nieuwere auto’s) via de communicerende mogelijkheden van de voertuigen zelf. Uit die informatie kan Thijs berekeningen maken en bepalen hoe lang een verkeerslicht op groen zou moeten staan.

“Mijn werk biedt veel uitdaging, wat ik erg leuk vind. Het is een geheel nieuw product dat veel nieuwe problemen met zich meebrengt waarin ik me kan vastbijten. De werksfeer in mijn team is erg relaxed en ik heb veel vrijheid in hoe ik een probleem oplos. In dit type werk wil ik me graag verder door ontwikkelen om nóg beter te worden als software programmeur.”

 

Waarom GreenGenius?

“Ik heb voor GreenGenius gekozen omdat ik nog niet zeker wist wat ik wilde gaan doen en wát ik kon doen. In het driejarige programma mag ik ieder jaar bij een ander bedrijf werken. Dat spreekt me erg aan omdat ik hierdoor in contact kom met verschillende disciplines. Ook vind ik het programma zelf, waarbij we onze talenten en kwaliteiten ontwikkelen, erg leuk en leerzaam. Zonder GreenGenius denk ik dat ik daar minder aandacht aan zou besteden terwijl het juist in het begin van mijn carrière zo belangrijk is.”

 

Lees hier ook over GreenGenius Rens @ Bosch Rexroth