Eerder plaatste we het artikel: ‘Deze banen verdwijnen binnen 15 jaar’. Daarin werd al duidelijk dat door de technologische ontwikkelingen de arbeidsmarkt van de toekomst er heel anders uit zal gaan zien. Ton Wilthagen, arbeidsdeskundige bij Tilburg University, zegt dat we ons moeten voorbereiden op de veranderingen die er gaan komen, wat erg lastig zal zijn.

 

In de nabije toekomst nog geen dreiging

“Voorlopig zal het zo zijn: hoe meer robots hoe meer werk”, zegt Ton Wilthagen. De arbeidsdeskundige geeft aan dat het op de korte termijn wel goed zit, en dat we nu nog niet hoeven te vrezen over het feit dat robots massaal ons werk over nemen. De huidige robots helpen ons om het werk hier te houden en misschien zelfs werk uit productielanden zoals China terug te halen.

Iedereen is kwetsbaar

Maar niet alleen het laaggeschoolde werk zal op termijn vervangen worden door robots of kunstmatige intelligentie, ieder routinematig werk ervaart dreiging. “Kijk maar naar juristen die de hele dag contracten opstellen, dat kunnen robots ook. Of zelfs voetbalverslaggevers die beschrijven wat ze zien gebeuren, dat is ook te vervangen door kunstmatige intelligentie. Iedereen is kwetsbaar en je moet de technologie steeds een stapje voor zijn.”

“De zekerheid van mensen zit in hun competenties”

“Dat wat je kan doen met wat je in je hebt. De ontwikkeling van je talent is je belangrijkste zekerheid. Dat zit hem niet in ontslagwetten of het feit dat je nu een ‘belangrijk’ beroep uitoefent. Over tien jaar kan die baan weg zijn.”

“Je moet de technologie steeds een stapje voor zijn en dat is een kwestie van opleiding.” Digitale vaardigheden en het kunnen interpreteren van grote hoeveelheden data: dat zijn de competenties waar we ons volgens Ton Wilthagen nu op moeten focussen. Ondanks dat we niet weten wat er allemaal nog gaat komen, is het wel belangrijk dat we ons daar op voorbereiden: “Je ontwikkelen voor de banen van morgen terwijl je ze nog niet kent. Dat is moeilijk.”

 

In onderstaande video zie je een fragment van het televisieprogramma Brabant 2050, waarin presentator Merlijn Passier met Ton Wilthagen praat over de toekomst van ons werk.

 

Lees ook: Deze banen verdwijnen binnen 15 jaar

 

Bron